Manual

IN ENGLISH
Fontos információk az új dorombjához

Köszönjük, hogy egy Szilágyi dorombot vásárolt. Reméljük hangjával sok örömet szerez vele magának és szeretteinek. Azért, hogy új hangszere a lehető legszebben szóljon és hosszú ideig legyen mesés hangok forrása összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót.

Termék neve: Doromb
Típus: a típusjelölést a doboz végén találja
Hangolása: amennyiben egy pontos zenei hangra hangolt a doromb, úgy a doboz végén látható a hangolás és az adott regiszter (pl: A2, C1 stb.), valamint a doromb rugójának tövénél lévő betű jelöli a hangolást. Amennyiben nincs felirat, az azt jelenti, hogy nem hangolt a doromb, viszont a hangja ettől tökéletes, csak nem pontosan A, C, G, vagy bármilyen más, 440 Hz A-hoz hangolt zenei hang. 


Anyaga: hőkezelt, nemesített szénacél
Csomagolása: papír
Készítette: Szilágyi Áron, bővebben

Felület
A dorombok felületkezelésen esnek át: az ezüst színűek nikkelezve vannak, a feketék pedig ún. barnítva, azaz vas-oxid réteg (nem rozsda) bevonat van rajtuk. Amennyiben aranyozott dorombot vásárolt, úgy a rétegrend így néz ki: sárgaréz, nikkel és 99.9%-os tiszta arany bevonat.

Amennyiben ön fekete színű dorombot vásárolt, úgy a hangszeren nagyon vékony olajbevonat található. Ez gyógyszerészeti minőségű, teljesen semleges paraffin olaj. Első használat előtt letörölheti. Az olaj segít megőrizni a hangszer tartósságát, később kevésbé fog korrodálódni.

Minden egyes doromb kézi készítésű, emiatt azonos típuson belül is mind különbözik egy kicsit egymástól. A finom különbségek megjelenhetnek hangzásban, külső megjelenésben, a játék érzetében.

Habár törekszünk arra, hogy a dorombok ne csak fantasztikusan szóljanak, hanem jól is nézzenek ki, de előfordulhat, hogy csomagolás előtt még állítani kell valamit a hangszeren, hogy a kívánt hang szólaljon meg majd a játékosnál. Ebben az esetben néha nyomot hagy a fogó a már felületkezelt hangszeren. Viszont 1979 óta a legfontosabb szempont a Szilágyi dorombműhelyből kikerülő hangszereknél az, hogy a HANG jó legyen. Olyan, ami a doromb rugójának pendülésével az emberi lelket is megzendíti.

A doromb használata
Nézze meg a kezdőknek szóló oktatóvideót, valamint a dorombsuli további videóit!

Bal kézzel (balkezesek jobb kézzel), a fotón látható módon fogja meg a dorombot úgy, hogy a rezgő nyelv szabadon maradjon és a doromb pengetője kifelé álljon! A hangszer elkeskenyedő részét nyomja a kissé szétnyitott fogsorához, és a pengetőt laza kézmozdulattal lehetőleg befelé pengesse! A hangszínt és a hangmagasságot a nyelv mozgatásával tudja szabályozni. Ha pengetés közben enyhén leheli a rezgőnyelvet, úgy a doromb erősebb hangot ad. Használat után törölje szárazra, erős fizikai hatásoktól óvja.

Nyomtatható használati utasítás PDF.

Ha nem jól szól a doromb
Ha "csörög" a doromb, azaz a rugó hozzáér a doromb keretéhez és fémes, csörgő hangot ad ki, akkor próbálja ki az alábbiakat:
Egyenesen kifelé, vagy befelé pengesse, ne lefelé, "kapirgálva". Ne szorítsa össze a keretet sem az ajkával, sem a kezével. Ha tompa hangot ad ki a hangszer, akkor bátrabban nyomja a fogához, ügyelve arra, hogy az kellő mértékben nyitva legyen! Ne tolja ki a hangszert a szája sarkába, ahol megállíthatja a rugó pengését az ajka! Ha halk a doromb, pendítse erősebben!

Ne essen kétségbe, hogy ha a doromb először nem pont úgy szól, mint ahogy videókon hallja. Habár a doromb nagyon intuitív, gyorsan tanulható hangszer, a szép játékhoz itt is sok gyakorlásra van szükség.

Ápolás
A dorombot játék után érdemes szárazra törölni kézzel (a kézzel való áttörlés jó hatással van a hangszerre, hiszen az enyhén zsíros bőr késlelteti a korróziót), vagy pamut ruhával.
A hangszert havonta egyszer érdemes doromb olajjal kezelni. Egy szivacsdarabra öntsünk pár csepp olajat, azzal alaposan töröljük át a hangszer, majd száraz ruhával töröljük le róla a felesleget. Az olaj bejut a szemmel nem látható mikrorepedésekbe is, így megelőzi azok további rozsdásodását és meghosszabbítja a hangszer élettartamát.

A dorombot ne adja kölcsön másnak hosszabb időre! A hangszer "megszokja" a tulajdonosa játéktechnikáját, azt a pengetési szöget és erőt, amivel játszani szokott, a száj kémiáját. Amennyiben más játékos elkezdi tartósan használni a hangszert, úgy az acél "átáll" az új játéktechnikára. Viszont amikor visszakapja a dorombot, harmadszorra már nem biztos, hogy adoptálódni tud és nagyon könnyen kis repedések jelentkezhetnek a rugó tövénél. Ezek előbb a hangszer hangjának mélyülését, a rugó csörgését okozzák, majd rövid időn belül a rugó töréséhez vezethetnek.

Tárolás
A legfontosabb dolog, hogy a doromb pengetőjére vigyázzon, az előre beállított szöget ne változtassa meg. A dorombot tárolhatja és szállíthatja az eredeti kartondobozában is. Ha leteszi a hangszert az asztalra, ügyeljen arra, hogy a pengető felfelé nézzen, azaz a doromb a "hátán" feküdjön.

Szállításhoz javasoljuk, hogy szerezzen be egy kis dorombtartót, vagy nyakpántot.

Otthon is elkészíthető egy egyszerű dorombtartó mosogatószivacsból, vagy hungarocellből. Ezekbe elég egy rést vágni, vagy lyukat fúrni a doromb rugójának és csak rá kell gumival rögzíteni a hangszert.

A dorombot semmiképpen se dobja a táskájába, vagy vágja zsebre anélkül, hogy gondoskodna a hangszer pengetőjének védelméről!


Javítás

Amennyiben a hangszerével probléma van, keressen minket bizalommal! Vannak olyan apró, finom technikák, melyekhez nem kell szerszám, otthon is elvégezhetőek és a kisebb problémákat orvosolni lehet vele. (Ezeket itt nem osztjuk meg, mert könnyen kárt lehet tenni a hangszerben.) Ha eltört a doromb rugója, akkor azt cserélni nem áll módunkban.


Az acél nem homogén anyag, így nagyon ritkán, de előfordulhat a dorombban olyan szabad szemmel nem látható szerkezeti probléma, ami miatt a hangszer a rendeltetésszerű használat, tárolás és ápolás ellenére a vásárlástól számított egy éven belül eltörik. Ebben az esetben lépjen kapcsolatba velünk. Orvosoljuk a problémát.

Dorombokat nem javítunk. Amennyiben van önnek egy régi, feltehetően Szilágyi dorombja, vagy bármely doromb különlegessége, örömmel vesszük, ha ezt megosztja velünk.

Legyen sok öröme új hangszerében, jó dorombozást kívánunk!

Szilágyi Áron és Madla Anett
Doromb.com / Doromb Kft.